Het nieuwe jaar is van start en daarmee zijn veel mensen begonnen aan hun goede voornemens. Veelal een terugkerend ritueel waar je vol enthousiasme en goede hoop aan begint. Hartstikke leuk allemaal, maar de meeste goede voornemens stranden al voordat januari voorbij is.
In dit blog leg ik uit waarom goede voornemens vaak gedoemd zijn om te mislukken en hoe je ze wel vol kunt houden. Kun je na het lezen van dit blog je plannen bijschaven om ze alsnog dit jaar te laten slagen!
1. Je begint onvoorbereid
Gezond eten, meer bewegen, meer sparen, minder stress of gestructureerder door het leven gaan. Prachtige doelen die finaal stranden omdat je je simpelweg niet hebt voorbereid. Maak een lijstje met wat je eet, uitgeeft, beweegt of hoe je week er uit ziet (afhankelijk van jouw goede voornemen natuurlijk). Maak daarna een lijstje hoe het er in jouw idealisme uit zou moeten zien. Leg de lijstjes naast elkaar en maak een derde lijstje met veranderingen die je wilt gaan doorvoeren om je doelen te halen. Bijvoorbeeld; ruil een half avondje bankhangen in voor een uurtje beweging. Laat die broek in de winkel liggen en stort het bedrag wat je daar aan uit zou geven naar je spaarrekening. Maak een avondje vrij om met niemand af te spreken en lekker tot jezelf te komen. Ik noem maar wat. Bewaar je lijstjes goed, hang ze bijvoorbeeld op de koelkast, het is altijd fijn om iets tastbaars te hebben om op terug te vallen.
2. Je legt de lat te hoog
De meest gemaakte fout met goede voornemens is dat je de lat veel te hoog legt. Het meest herkenbare voorbeeld hiervan is gezonder leven. Je gaat van nul naar honderd door van structureel bankhangend koekjes eten (na een afhaalmaaltijd) naar 5 keer per week sporten en 3 verse maaltijden per dag te bereiden. Dat vergt zo veel motivatie en wilskracht dat het gedoemd is om te mislukken na een paar weken of maanden. Beter kun je kleine veranderingen per keer doorvoeren die je wilskracht zo min mogelijk op de proef stellen. Als je daar aan gewend bent verander je weer iets. In dit geval bijvoorbeeld; wissel je frisdrank om voor water, plan een vast moment voor een rondje wandelen of fietsen, kook 1 keer in de week een uitgebreide gezonde maaltijd. Zit je helemaal in deze flow, dan breid je je doelen een stukje uit. Dit pas je net zo makkelijk toe op andere doelen. Wil je gestructureerder leven? Maak dan voor 1 dag(deel) per week een vaste planning. Wil je meer sparen? Begin met elke maand een een paar euro naar je spaarrekening te storten.
3. Je verteld niemand over jouw goede voornemen
Want; je kunt het wel alleen en je wilt niet voor aap staan als het toch fout blijkt te gaan. Foute keuze. Want als je iemand over jouw plannen verteld, kun je ook bij diegene terecht als je het even moeilijk hebt. Het is super fijn als iemand je even oppepper geeft of gewoon een arm om je heen slaat wanneer je het even niet meer ziet zitten. Nog beter (en leuker!) is om een medestander te zoeken en samen voor hetzelfde goede voornemen te knokken. Of je nu samen gaat koken, samen een spaardoel kiest of samen een vast relax moment inplant.
4. Je onderschat je zwakke momenten
Vaak zijn je goede voornemens gewoontes die je wilt veranderen. Dat is moeilijk, je doet het al langere tijd en waarschijnlijk op automatische piloot. Iedereen heeft een moment dat je denkt, laat maar ik stop er gewoon mee. De aanleiding kan heel klein zijn, een baaldag op je werk, opstandige kinderen in huis, een opmerking die in je verkeerde keelgat schiet, een drukke periode. Ken je momenten waarop je lontje korter is dan normaal en bedenk tegelijkertijd hoe je jezelf op dat moment blijft motiveren om op je pad te blijven. Gebruik bijvoorbeeld een positieve quote of pas de als/dan methode toe. Bijvoorbeeld; Als de kinderen opstandig zijn, dan loop ik even naar boven om af te koelen
5. Je bent te hard voor jezelf
En dan komt het moment dat je toch een keer een mistap bent begaan. Een keer niet gaan sporten, niet aan je planning gehouden, geen euro naar je spaarrekening gestort of toch die afhaalmaaltijd gegeten. De eerste keer herpak je jezelf, maar bij de tweede of derde keer baal je zo erg dat je geneigd om op te geven. Niet doen. Je goede voornemen is waarschijnlijk nog geen nieuwe gewoonte geworden. Het duurt 21 tot 60 dagen voor iets in je routine zit. Pak het gewoon weer op en begin opnieuw met tellen. Je zult zien dat je steeds langer je goede voornemen vast houd. Al is het maar om je record van de vorige poging te verbreken!